INSAN BERMORAL ADALAH INSAN YANG BAHAGIA

Bila kita bermoral, masyarakat menyayangi dan menyukai kita, Tuhan juga sayang akan kita, yang paling penting, hati kita lapang, selesa dan bahagia

SEMOGA BERJAYA

PENDIDIKAN MORAL TIDAKLAH SUSAH.
YANG PENTING USAHA SEDIKIT, DISIPLIN,
DAN SEMANGAT UNTUK BERJAYA

xOnline Design

Sunday, 13 September 2009

SELAMAT DATANG

Sunday, 13 September 2009
Hubungi cikgu, cikgu akan cuba jawab persoalan pelajar secepat mungkin. Jangan lupa tulis sekali nama dan sekolah.


PERHATIAN...SAYA HANYA AKAN RESPOND KEPADA PERSOALAN YANG DISERTAI DENGAN NAMA PENUH PELAJAR DAN NAMA PENUH SEKOLAH



Sila klik laman-laman di bawah

FORMAT KERTAS PENDIDIKAN MORAL SPM           (UPDATED)
PANDUAN MENJAWAB PENDIDIKAN MORAL SPM          (UPDATED)
SENARAI NILAI MORAL
KATA KUNCI NILAI (1 kk)          (UPDATED)
KATA KUNCI NILAI (2 kk)          (NEW)
AKTA DAN DASAR          (UPDATED)
KERJA AMAL          (UPDATED)
GAMBAR-GAMBAR KERJA AMAL DI SEKOLAH CIKGU

Cikgu juga mngendalikan blog-blog di bawah. Silalah lawati blog-blog cikgu....



118 comments:

  1. i dunno where the right place to post comment .. haha ... hihi teacher


    Wing Yee @ 5AK1

    ReplyDelete
  2. Hi Wing Yee.....

    Finally you contact me....you are at the right place...

    ReplyDelete
  3. cheah ai wen (4ak1)July 09, 2009 3:05 pm

    teacher,if i do kerja amal at padang,then who sign my sijil?

    ReplyDelete
  4. Hi Ai Wen....

    If it is at the padang....you can either ask the person incharge of the padang or the organizer (your father or mother)

    ReplyDelete
  5. very happy can see my photo here

    ReplyDelete
  6. hihi teacher~~
    I'm here
    hehe

    Sze Min · 4sc1

    ReplyDelete
  7. Hi CY Chin...
    Hi Sze Min...

    Glad you two visit my blog....hope you two gain something here....

    ReplyDelete
  8. Hi teacher.

    You might have forgotten about me but I am Calvin Wong from 2007 5Sc1 class. It is by chance or fate that I stumble upon this blog. I hope the faculty members are all doing well. Sorry about not giving my thanks personally to you on the day the SPM result slip came out in '08. The A1 in Moral and English did not dropped from the sky you know. Just wanted to express my greatest gratitude for your teaching in the past whether it was P.Moral in F5 or English in F4 .

    Calvin of EX5Sc1

    ReplyDelete
  9. Hi Calvin....

    What a surprise....You know I will not forget my students unless they evolved to a more handsome lad or a more beautiful lady..which Im sure you did.

    Anyway I hope you're doing great in your studies, and do feel free to update me about you and your friends.

    I feel great when my former students still contact me...shows my Moral class works.....

    ReplyDelete
  10. Woah teacher.. new layout, haha.

    ++ Li-Ann <-- doing Moral folio XD

    ReplyDelete
  11. Hi Li Ann

    Yea....new layout....you like it...?

    Good of you...doing your folio...haha...don't hate me aa....

    ReplyDelete
  12. teacher, im again

    ReplyDelete
  13. lagi 2 weeks nak exam ,very busy

    ReplyDelete
  14. Hi Chin....

    Yes I know..so..the issue.....?

    ReplyDelete
  15. teacher,i'm not sure ist the kerja amal need rumusan?

    ReplyDelete
  16. before this , thank you teacher...i had recieved yr ans

    ReplyDelete
  17. Hi Ai Wen...
    Hi Ai Wen...

    you are most welcome...

    Yes....each kerja amal needs rumusan. You don't have to produce long rumusan. 1 paragraph of about 40 to 50 words would be ok....

    ReplyDelete
  18. teacher, me again... then the kesan???i see a few people hv write & many people dont write that...

    ReplyDelete
  19. Hi Ai Wen....

    If you recall the first time I brief about our kerja amal at the dewan....every one kerja amal or tugasan harian needs only 1 kata kesan and 1 nilai...

    Another word...If you have mentioned the kata kesan and the nilai in your rumusan...you don't have to write them again in any part of the same laporan...

    But it is not wrong if you wish to put both the kata kesan and the nilai more than once in one kerja amal...

    In a nut shell....I want to see only 1 kata kesan and nilai in every laporan kerja amal...but it is not wrong if you wish to give me more than one.....

    ReplyDelete
  20. nak hantar kerja amal lagi exam
    very nervous !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  21. Hi.....

    Bukankah cikgu dah maklumkan tarikh hantar kerja kursus ditunda satu minggu......

    ReplyDelete
  22. ya! thx teacher

    ReplyDelete
  23. exam susah sangat!!!!!! help!!!!!!

    ReplyDelete
  24. aahakhak.....ye ke...?? kita discuss sama-sama nanti ya....

    anyway...it is not that difficult....I don't think so.....

    ReplyDelete
  25. maybe the problem is .....i no do revision ??haha!!

    ReplyDelete
  26. teacher, 2moro got moral exam or not?
    2moro teacher datang?
    i think many student no come 2moro

    ReplyDelete
  27. teacher tomorrow ada exam tak ,atau next week

    ReplyDelete
  28. Hi....

    Sorry for the delayed reply.....I'm not feeling so well now...we'll do the retest next week..

    Anyway...can you please introduce yourself so that I can greet you?

    ReplyDelete
  29. Hey teacher.. izit okies if I send the kerja amal pics through email? ^^

    - Li-Ann

    ReplyDelete
  30. Hi Li-Ann..

    The pictures have to be put in the folio. Hand them in on Monday.....

    ReplyDelete
  31. Huh? Put in the folio?
    I meant those kerja amal pics that teacher wanted me and Huey Lee to kumpul from all the students? ^^

    ReplyDelete
  32. Hi Li-Ann

    Ohoho....ok..ok....yes..yes...please do send them via email...ainisharin@yahoo.com.

    ReplyDelete
  33. cikgu, bagaimana saya boleh contact kamu? saya ada benda mahu minta pertolongan.boleh bagi handphone cikgu? em,ail saya ialah vick.kok@hotmail.com

    ReplyDelete
  34. Hi Vick...

    Anda boleh hubungi saya melalui alamat berikut: ainisharin@yahoo.com

    ReplyDelete
  35. HI PELAJAR SEMUA....

    TERIMA KASIH KERANA MENGHUBUNGI CIKGU, CIKGU MINTA MAAF KERANA AGAK LEWAT MENJAWAB BEBERAPA PERSOALAN ANDA DISEBABKAN MASALAH SERVER DI TEMPAT CIKGU.

    BAGI PELAJAR SELAIN DARIPADA SMK TAMAN KOSAS, CIKGU HARAP PELAJAR DAPAT SERTAKAN NAMA DAN SEKOLAH ANDA BAGI SETIAP TERSOALAN YANG DIBERIKAN.

    TERIMA KASIH

    ReplyDelete
  36. cikgu, bolehkah saya dapatkan nomobor telefon cikgu?

    ReplyDelete
  37. Hi Vick..

    Bahaya meletakkan nombor telefon di tempat public. Tapi Vick boleh e-mail saya seperti alamat di atas. Saya akan check mail pukul 10.30 malam ini.

    ReplyDelete
  38. nice to meet u, teacher. teacher, do i can done my kerja kursus with computer? if can, teacher pls reply it to my e-mail. thank you, teacher(hoeaik2004@hotmail.com)

    ReplyDelete
  39. Hi Steven.......

    There is no way you can type your Moral kerja kursus. If you do so.....you will be asked to redo all over again.

    Anyway......which school are you from

    ReplyDelete
  40. cikgu, saya mahu lebih soalan with explanation.

    ReplyDelete
  41. cikgu, kamu ada tak soalan soalan tentang akta-akta? kerana saya boleh berbincang tentang kawan kawan dalam study group.dia tanya I dan I tanya dia.akan mengingati akta dan dasar tersebut dengan mudah.

    TQ

    ReplyDelete
  42. Hi Vick....

    Maaf buat masa ini cikgu tiada soalan tentang akta. Bagaimanapun apa yang penting ialah Vick dan rakan-rakan tahu padankan akta dengan nilai yang betul. Tapi yang paling penting, fahami kehendak soalan dahulu.

    ReplyDelete
  43. bukan cikgu, moral ada tanya tentang akta kan? atau dasar, pertubuhan

    ReplyDelete
  44. Hi Vick...

    Cikgu salah faham...

    Memang betul Pend Moral SPM memang ada soalan mengenai akta, dasar dan juga persatuan dan pertubuhan.

    Tapi tidak setiap tahun. Mungkin tahun ini keluar, mungkin juga tidak. Apa pun lebih baik bersediakan...

    Pernah keluar soalan mengenai ZOPFAN (konsep dan peranannya)

    Pernah juga keluar akta perlindungan kanak-kanak, akta perlindungan pekerja, akta perlindungan pengguna, akta pencegahan rasuah, akta rahsia rasmi

    Pernah juga keluar dasar Bersih, Cekap dan Amanah, Dasar Wanita Negara, Dasar Pendidikan Kebangsaan, wawasan 2020,

    ReplyDelete
  45. Adakah cikgu mengumumpulkan jenis-jenis soalan tersebut?

    ReplyDelete
  46. mengumpulkan*

    p/s Saya mendapat 94 dalam percubaan kali ini

    ReplyDelete
  47. Hi Vick...

    Cikgu ada soalan-soalan tersebut. Tetapi belum sempat untuk susunnya. Kerana sekarang cikgu sedang tumpu kepada menguasai dahulu. Lepas ini baru cikgu tumpu untuk bantu excellent pula. Mungkin tahun depan baru cikgu dapat post soalan-soalan tersebut.

    Wah..94% sudah sukup kuat untuk score A1 dalam SPM nanti. Tahniah..

    ReplyDelete
  48. tapi kalau tahun depan saya sudah finish my trial.Hope can upload it b4 my SPM.Need it for discussion with friends.U can email it to me the file.

    Tapi mungkin soalan trial ini senang. Kerana semua rakan mendapat 90+ dan seorang pelajar dapat 100

    ReplyDelete
  49. Hi Vick...

    Mungkin juga..apa pun..Vick maintain 90 and above and you will get A1..

    ReplyDelete
  50. cikgu, saya memerlukan soalan2 tersebut secepat mungkin.boleh email bagi saya?

    vick.kok@hotmail.com

    ReplyDelete
  51. hello... hapi blogging... have a nice day! just visiting here....

    ReplyDelete
  52. Selamat sejahtera Pn. Noraini! Saya seorang calon yang akan menduduki SPM pada tahun ini. =) Saya berasal dari Klang! =D Setelah menemui blog cikgu, saya merasa bahawa banyak mengenai Pendidikan Moral ini yang tidak saya fahamkan lagi! Terima kasih atas blog cikgu yang sungguh bermanfaat! =D

    ReplyDelete
  53. Hi Suey....

    Saya gembira dapat membantu pelajar-pelajar moral. Selamat berjaya....

    ReplyDelete
  54. Hi Vick...

    Maaf cikgu lewat respond...PMR sedang berlangsung.

    Cikgu sarankan Vick semak soalan-soalan lalu di bank soalan perpustakaan sekolah, minta bantuan guru Vick, ataupun bertukar soalan dengan kawan dr sekolah lain.

    Jangan terlalu risau...Selamat berjaya...

    ReplyDelete
  55. ckgu, nak tanya about nilai Bertanggungjawab. kebelakangan ni , nilai ini telah membwa banyak kemuskilan dlm kalangan kami.... btw, can i send teacher a copy of my answer for u to mark?
    bobby

    ReplyDelete
  56. oh ya ckgu, sya pun nak minta no telfon ckgu, nak minta bantuan ckgu juga sebab now sya jarang online. boleh ? klu boleh ckgu email kat alister2329@yahoo.com

    trial kali ini sya mendapat 97 markah. tapi kadang2 saya rasa tidak confident jawapan saya, harap ckgu dapat bantu.

    best regards bobby :)

    ReplyDelete
  57. Hi Bobby,

    You may send your answers script..
    I am happy for your good result.

    ReplyDelete
  58. Cikgu, saya juga ingin meminta no telefon cikgu.

    vick.kok@hotmail.com

    ReplyDelete
  59. Vick & Bobby...

    I can't give my number...

    You can suggest your teacher to call me to your school through my school if you need to.

    ReplyDelete
  60. teacher, i wont be able to come on tomorrow T____T
    i am nt well =(

    just to let teacher knw coz teacher said dont try to miss teachers class last week.

    - li-ann

    ReplyDelete
  61. LI-Ann

    Ask your friends about today's class, and get well soon

    ReplyDelete
  62. Cikgu, saya bimbang those akta, kementerian dan dasar la..cepat cepat upload those yang ada dalam syllabus.thx

    ReplyDelete
  63. Vick

    Sorry cikgu busy menyedia dan menanda kertas peperiksaan percubaan dan peperiksaan akhir tahun.

    Vick dah lupa ke akta dan dasar dah lama cikgu post. Carilah .....

    ReplyDelete
  64. assalamualaikum..
    saya berminat dengan pengalaman cikgu..bagaimana saya boleh hubungi cikgu.email saya nish_comei@yahoo.com.my.terima kasih
    sekian

    ReplyDelete
  65. Wa'alaikummussalam...

    Boleh hubungi cikgu melalui email ainisharin@yahoo.com / ainisharin@gmail.com

    ReplyDelete
  66. assalamualaikum cikgu,
    sori aaaa kacau pagi-pagi.
    Tahniah, good blog u have. Penuh dgn maklumat, saranan serta bimbingan. Moga Allah memberkati apa yang Ani buat. allah yang lebih layak membalasnya.

    ReplyDelete
  67. Waalaukummussalam....

    Terima kasih....Amin...Blog Ha lagi cantik.....

    ReplyDelete
  68. Koi dah link kat blog koi. Sori tanpa izin aaaa

    ReplyDelete
  69. Ok..tiada masalah..terima kasih add akak.

    ReplyDelete
  70. Hi semua pelajar...

    Sertakan nama pelajar dan sekolah setiap kali sebelum post komen supaya cikgu senang untuk greet ketika respond nanti

    ReplyDelete
  71. hi.. just dropping by here... have a nice day! http://kantahanan.blogspot.com/

    ReplyDelete
  72. Hi tagskie...

    Thanks for dropping by and same to you to

    ReplyDelete
  73. cikgu... mcm mane nk tulis penghargaan utk folio moral? boleh cikgu bagi contoh? terima kasih. :)

    ReplyDelete
  74. Hello girl....

    I really need to know your name and your school before I can respond to your request. I'm waiting for your info now and hope to hear from you.....

    ReplyDelete
  75. Hi... Looking ways to market your blog? try this: http://bit.ly/instantvisitors

    ReplyDelete
  76. hi cikgu.. saya nk tanya esei utk tugasan 2 perlu ke gunakan nilai murni itu?

    ReplyDelete
  77. i need to know your full name together with your school full name before i can answer you. thank you

    ReplyDelete
  78. gd nite teacher i'm shilla sstudent form5 at smk.Bingkor keningau sabah,i wanna asked wheather the use of 5 sentence in essy P.moral is more better compared 4 sentence?which more for me to use?i need to learn immediately.i look forward a responds ASAP from teacher.Thank u

    ReplyDelete
  79. gd nite teacher i'm shilla sstudent form5 at smk.Bingkor keningau sabah,i wanna asked wheather the use of 5 sentence in essy P.moral is more better compared 4 sentence?which more for me to use?i need to learn immediately.i look forward a responds ASAP from teacher.Thank u

    ReplyDelete
  80. gd nite teacher i'm shilla sstudent form5 at smk.Bingkor keningau sabah,i wanna asked wheather the use of 5 sentence in essy P.moral is more better compared 4 sentence?which more better for me to use?i need to learn immediately.i look forward a responds ASAP from teacher.Thank u

    ReplyDelete
  81. i really am sorry for the delay...for making you waiting so long...again excuse me...you can either use 5 ayat or 4 ayat. they award the same mark.

    ReplyDelete
  82. i'm sorry fo the delay..it's alright thank u fo willing to give respond..may i know which more easy for me 5 snts or 4 snts?

    ReplyDelete
  83. i'm sorry fo the delay..it's alright thank u fo willing to give respond..may i know which more easy for me 5 snts or 4 snts?

    ReplyDelete
  84. As I mentioned earlier shilla, this depends on individual. As for me...I would prefer the 4 ayat.

    ReplyDelete
  85. thank u teacher..hehe pray the best for me teacher..

    ReplyDelete
  86. Hi Shilla...I pray that you excel in your SPM...especially Pendidikan Moral paper....

    ReplyDelete
  87. hai PN NORAINI BINTI AMRAN...how to study moral..

    ReplyDelete
  88. salam pn Noraini bagaimana dengan format menjawab solan esei pm 2011.adakah pelajar hanya perlu menjawab esei hanya menggunakan teknik 5 ayat sahaja berbanding 4 ayat. saya fairu guru pm dari smk tropicana.

    ReplyDelete
  89. salam cikgu cikgu Fairu. maaf sangat-sangat kerana lewat respon persoalan cikgu. saya tal sempat buka blog 3 hari kebelakangan ini. sebenarnya hingga tahun ini kita masih bebas gunakan teknik ayat 4 dan juga ayat 5

    ReplyDelete
  90. hai teacher good night..saya nak bertanya di sini saya sanggat keliru dengan soalan ini.
    1.
    a)HURAIKAN SATU NILAI BERKAITAN DENGAN PENGIKTIRAFAN YANG DITERIMA OLEH WANITA.
    -nilai&huraian
    b)BERIKAN MAKSUD BAGI NILAI 1(a)

    ????..APAKAH YANG HARUS SAYA TERANGKAN DI SOALAN INI??
    cikgu tlg balas ASAP saya mohon jasa cikgu RIBUAN TERIMA KASIH SAYA UCAPKAN..

    ReplyDelete
  91. Shila,

    1. soalan tidak jelas. berapa markah bagi soalan ini? biasanya soalan ini beri 2/3 markah. jika betul, cara menjawab adalah seperti berikut

    2 markah - Nilai X. Watak + kata kunci/definisi.
    3 markah - Nilai X. Watak + kata kunci/definisi. contoh.

    2. berikan sahaja definisi nilai berkenaan tanpa tambahan watak atau situasi atau contoh

    ReplyDelete
  92. slmt petang cikgu.Jadi maksudnya cara saya menjawab begini??

    1.(a).huraikan nilai-NILAI+DEFINISI-CONTOH.

    1.(a).Berikan maksud nilai-

    ReplyDelete
  93. slmt petang cikgu??kedua-dua soalan tersebut diberikan 2 markah,ini yang membuatkan saya sanggat keliru. Jadi maksudnya saya perlu jawab begini??
    1.(a)huraikan nilai-

    1.(B)Berikan definisi nilai-
    TERIMA KASIH

    ReplyDelete
  94. slmt petang cikgu??kedua-dua soalan tersebut diberikan 2 markah,ini yang membuatkan saya sanggat keliru.Jadi maksudnya saya perlu jawab begini??

    1.(a)Huraikan nilai-

    2.(a)Berikan definisi nilai-

    ReplyDelete
  95. sorry teacher some teks i write is missing i dont know why..my means

    1.(a).Huraikan nilai-

    1.(a).Berikan definisi-

    ReplyDelete
  96. sory teacher some teks i write is missing,i dont know why.so it means..

    1.(a).Huraikan nilai-NILAI+DEFINISI+CONTOH/HURAIAN

    1.(a).Berikan definisi-DEFINISI SAHAJA

    ReplyDelete
  97. hi cikgu.. .sekiranya soalan menyoalkan tentang nyatakan definisi nilai tersebut , adaka jwpan yg ditulis haruslah 100% mengikut definisi yg telah diberikan dlm buku teks? adakah markah akan dipotong jikalau kesilapan seperti perkataan "demi" digantikan dgn "bagi" atau "untuk"? contoh : nilai toleransi- kesanggupan bertolak ansur,sabar, dan mengawal diri 'bagi' mengelakkan berlakunya pertelingkahan dan perselisihan faham 'demi' kesejahteraan hidup..
    contoh 2 : tindakan dan keputusan 'yang' saksama serta tidak berat sebelah.
    (jika sya tercicir perkataan "yang" adaka mrkah akan dipotong?

    ReplyDelete
  98. shila, Ok jadi soalan 1 beri 2 markah. cara menjawab adalah seperti di bawah:

    a)Huraikan 1 nilai berkaitan dengan pengiktirafan yg diterima oleh wanita.(2 markah)
    Formula: Nilai X. watak + def/kata kunci.
    Jawapan: Nilai menghormati hak wanita. Kerajaan melindungi dan mengiktiraf sumbangan wanita dalam pembangunan keluarga, masyarakat dan Negara.

    b)Berikan maksud nilai di 1(a) (2 markah)
    Jawapan: Melindungi dan mengiktiraf wanita sebagai individu yang boleh memberi sumbangan dalam pembangunan keluarga, masyarakat dan Negara.

    ReplyDelete
  99. viee,

    cikgu hanya boleh cadangkan as much as possible try to give the original definition. kita tidak tahu sistem penandaan SPM semasa. jadi yg paling selamat, jgn ubah apa2...

    ReplyDelete
  100. hai teacher?selalunya jika hanya hafal smua nilai,definisi dan tahu bagaimana cara menjawab yabg betul adakah masih mempunyai harapan untuk mendapat A dalam pendidikan moral???

    ReplyDelete
  101. hai teacher??selalunya jika hanya hafal kesemua nilai termasuk definisi dan tahu cara menjawab soalan dengan betul,adakah masih mempunyai harapan untuk mendapat A dalam subjek pendidikan moral??

    ReplyDelete
  102. Shila, cikgu tk dpt gariskan dgn tepat markah minimum untuk skor A dlm PM. samada ikut markah atau mungkit ikut graf. untuk skor A pelajar mesti mahir nilai dan definisi nilai. mesti juga mahir menjawab dgn formula yg betul. pelajar kena juga tahu menjawab soalan kbkk.

    ReplyDelete
  103. oh..begitu pula cikgu..saya akan nerusaha cikgu..terima kasih cikgu..doakan saya mendapat A dalam spm nanti cikgu.

    ReplyDelete
  104. slmt pagi cikgu??saya agak keliru di sini saya kurang faham apakah yang dimaksudkan soalan KBKK??soalan bagaimanakah yang dimaksudkan itu cikgu??terima kasih,

    ReplyDelete
  105. Shilla, sori cikgu lewat respond...cikgu baru pulang daripada bercuti di terengganu dan kelantan.

    soalan KBKK ialah soalan yang selain daripada soalan nilai. contoh:
    1. berikan CARA UNTUK ATASI....
    2. Berikan KESAN....
    3. Berikan PUNCA-PUNCA....
    dan lain-lain

    ReplyDelete
  106. terima kasih cikgu..GOD BLESS YOU..

    ReplyDelete
  107. tidak mengapa cikgu..terima kasih cikgu,,GOD BLESS YOU..

    ReplyDelete
  108. CIK NUR SYAHIDAH BINTI RAZAKJanuary 15, 2012 4:43 am

    Assalamualaikum. Saya Nur Syahidah Razak, KP Pend. Moral di SMK. Sundar, Lawas, Sarawak. Terima kasih atas perkongsian yang sangat baik. Banyak maklumat yang boleh saya dapat. Alhamdulillah semakin jelas. Terima kasih.

    ReplyDelete
  109. Terima kasih kembali. Saya gembira dapat menggembirakan.

    ReplyDelete
  110. PN ZOHRAH BINTI SAYUTIFebruary 28, 2012 6:56 pm

    assalamualaikum Pn Noraini. Sy Pn. Zohrah dari Perak. Tahun ini pertama kali saya kena mengajar subjek ini. Tingkatan 5 pula tu. Sgt blank kerana langsung tiada maklumat. guru opsyen telah berpindah. Blog Pn sgt membantu saya. Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum juga buat cikgu Zohrah.

      Gembira dapat membantu...^_^

      Delete
  111. HI PN.NORAINI SAYA ARVIND DARI SMK.KING EDWARD VII,TAIPING SAYA INGIN BERTANYA CIKGU TENTANG BERAPAKAH MARKAH PENUH KERJA KURSUS/FOLIO MORAL DAN BAGAIMANAKAH PENGIRAAN DIBUAT APABILA IA DICAMPUR DENGAN MARKAH PEPERIKSAAN BERTULIS DALAM SPM

    ReplyDelete
  112. assalamualaikum puan noraini, saya seorang dari smk song..mahu bertanya tentang seorang pelajar yang menjawab p.moral mcm ni...
    situasi: murid-murid ponteng sekolah
    jawapan pelajar: nilai harga diri. murid-murid tidak patut mengikuti kawan ponteng sekolah agar tidak dipandang serong oleh masyarakat.
    jawapan lain pelajar: nilai mematuhi peraturan dan undang-undang . mereka tidak patut terlibat dalam gejala ponteng kerana perbuatan mereka boleh dirotan oleh pihak sekolah.

    ReplyDelete

 

Rakan Blog Pendidikan Moral

My Blog List