INSAN BERMORAL ADALAH INSAN YANG BAHAGIA

Bila kita bermoral, masyarakat menyayangi dan menyukai kita, Tuhan juga sayang akan kita, yang paling penting, hati kita lapang, selesa dan bahagia

SEMOGA BERJAYA

PENDIDIKAN MORAL TIDAKLAH SUSAH.
YANG PENTING USAHA SEDIKIT, DISIPLIN,
DAN SEMANGAT UNTUK BERJAYA

xOnline Design

Saturday, 7 March 2009

KATA KUNCI NILAI (1 kk)

Saturday, 7 March 2009
Amboi....seriusnya siComel ni...


Kata kunci 1kk ini adalah untuk menjawab soalan esei 4 ayat



Ka+N. Gn+kk+I/T. How/contoh. Why.

1. Ka+N.
2. Gn+kk+I/T.
3. How/contoh.
4. Why.


I: isu
N: nilai
T: tindakan
Ka: karektor
Gn: ganti nama
How: bagaimana melaksanakan kk
Why: mengapa melaksanakan kk


BIDANG 1 - PERKEMBANGAN DIRI

1.1 KEPERCAYAAN KEPADA TUHAN
Keyakinan wujudnya Tuhan dan mematuhi segala suruhanNya

1.2 AMANAH
Sikap bertanggungjawab yang menimbulkan kepercayaan dan keyakinan

1.3 HARGA DIRI
Keupayaan dan kemampuan untuk memulia dan menjaga maruah diri

1.4 BERTANGGUNGJAWAB
Kesanggupan untuk memikul dan melaksanakan tugas serta kewajipan

1.5 HEMAH TINGGI
Beradap sopan dan berbudi pekerti mulia

1.6 TOLERANSI
Kesanggupan bertolak ansur, sabar dan mengawal diri bagi mengelakkan pertelingkahan

1.7 BERDIKARI
Kebolehan dan kesanggupan melakukan sesuatu tanpa bergantung kepada orang lain

1.8 KERAJINAN
Usaha berterusan dengan kecekalan, kegigihan, dedikasi dan berdaya maju

1.9 KASIH SAYANG
Perasaan cinta yang mendalam serta berkekalan yang lahir daripada hati

10 KEADILAN
Tindakan dan keputusan yang saksama serta tidak berat sebelah

1.11 RASIONAL
Boleh berfikir dan bertindak berasaskan pertimbangan yang wajar

1.12 KESEDERHANAAN
Tidak keterlaluan dalam pemikiran dan tindakan, tanpa mengabaikan kepentingan diri dan orang lain

BIDANG 2 - KEKELUARGAAN

2.1 KASIH SAYANG TERHADAP KELUARGA
Perasaan cinta, kasih dan sayang yang mendalam dan berkekalan

2.2 HORMAT DAN TAAT KEPADA ANGGOTA KELUARGA
Memuliakan, berinteraksi dan memberi layanan sopan untuk melahirkan keluarga harmoni

2.3 MENGEKALKAN TRADISI KEKELUARGAAN
Menerima dan menghormati adat dan kepercayaan yang diwarisi turun temurun

2.4 TANGGUNGJAWAB TERHADAP KELUARGA
Melaksanakan kewajipan untuk melahirkan keluarga bahagia, meningkatkan imej dan menjaga maruah keluarga

BIDANG 3 - ALAM SEKITAR

3.1 MENYAYANGI DAN MENGHARGAI ALAM SEKITAR
Memelihara dan memulihara alam sekeliling untuk mengekalkan ekosistem

3.2 KEHARMONIAN ANTARA MANUSIA DENGAN ALAM SEKITAR
Saling memerlukan hubungan harmonis untuk menjamin kualiti kehidupan

3.3 KEMAPANAN ALAM SEKITAR
Pengekalan keseimbangan alam sekeliling sebagai tanggungjawab bersama untuk kesejahteraan hidup

3.4 PEKA TERHADAP ISU-ISU ALAM SEKITAR
Prihatin terhadap persoalan alam sekeliling dan berusaha menyelesaikannya

BIDANG 4 - PATRIOTISME

4.1 CINTA AKAN NEGARA
Perasaan sayang dan bangga kepada negara serta meletakkan kepentingan negara melebihi kepentingan diri

4.2 TAAT SETIA PADA RAJA DAN NEGARA
Kepatuhan dan kesetiaan yang berkekalan kepada Raja dan Negara

4.3 SANGGUP BERKORBAN UNTUK NEGARA
Rela menyerahkan nyawa sebagai tanda kebaktian untuk negara

BIDANG 5 - HAK ASASI

5.1 MELINDUNGI HAK KANAK-KANAK
Membela, memberi naungan dan memelihara hak kanak-kanak bagi menjamin kehidupan yang sempurna

5.2 MENGHORMATI HAK WANITA
Melindungi dan mengiktiraf sumbangan wanita dalam pembangunan keluarga, masyarakat dan Negara

5.3 MELINDUNGI HAK PEKERJA
Menghormati, menghargai dan mengiktiraf perkhidmatan, jasa dan sumbangan pekerja

5.4 MENGHORMATI HAK GOLONGAN KURANG BERUPAYA
Memberi layanan bersopan supaya mereka tidak berasa tersisih sebagai insan ciptaan Tuhan

5.5 MELINDUNGI HAK PENGGUNA
Membela dan memelihara hak untuk menjadi pengguna berilmu dan mendapat perkhidmatan dan barangan berkualiti serta tidak dieksploitasi

BIDANG 6 - DEMOKRASI

6.1 MEMATUHI PERATURAN DAN UNDANG-UNDANG
Menerima dan mematuhi peraturan dan undang-undang yang telah ditentukan

6.2 KEBEBASAN BERSUARA
Kebebasan berucap dan mengeluarkan fikiran dengan batasan bagi menjaga keselamatan

6.3 KEBEBASAN BERAGAMA
Kebebasan untuk menganuti dan mengamalkan agama mengikut Perlembagaan Malaysia

6.4 PENGLIBATAN DIRI DALAM PEMBANGUNAN NEGARA
Kebebasan melibatkan diri dalam aktiviti pembangunan negara dengan mematuhi peraturan, undang-undang dan Perlembagaan

6.5 SIKAP KETERBUKAAN
Bersedia memberi dan menerima pandangan, mengikut norma masyarakat

BIDANG 7 - KEAMANAN DAN KEHARMONIAN

7.1 HIDUP BERSAMA SECARA AMAN
Hidup berbaik-baik dengan mengutamakan kedamaian dan keharmonian tanpa mengira agama, bangsa dan budaya

7.2 SALING MEMBANTU DAN BEKERJASAMA
Usaha yang baik dan membina yang dilakukan bersama pada peringkat individu, komuniti atau negara

7.3 SALING MENGHORMATI ANTARA NEGARA
Menghargai dan memuliakan hubungan antara negara

109 comments:

  1. Pn Noraini,

    Saya telah menghafal 36 nilai untuk matapelajaran pendidikan moral dan telah memahami tentang teknik menjawab kertas moral tetapi markah moral saya masih tidak mencecah 80.Bagaimanakah saya dapat meningkatkan prestasi saya dalam matapelajaran ini?

    Guru saya memberitahu saya bahawa saya lemah dalam soalan yang berkaitan dengan akta, undang- undang dan tokoh. Bagaimanakah saya dapat menguasai soalan-soalan ini?

    Terima kasih.

    Nama: Yvonne Choo
    Sekolah: SMK Cyberjaya
    Kelas: 5 Sc1

    ReplyDelete
  2. Hi Yvonne..sebenarnya yang paling penting ialah apa yang Yvonne telah kuasai itu. Penguasaan akta, undang-undang dan tokoh hanyalah sebagai bonus sahaja. Yvonne boleh mailkan cikgu kertas peperiksaan yang lalu untuk cikgu semak, barulah cikgu boleh tahu masalah sebenar Yvonne.

    ReplyDelete
  3. Pn Noraini,

    Saya telah scan kertas peperiksaan yang lalu. Cikgu boleh lihat di laman web berikut..
    Terdapat dua koleksi kertas peperiksaan iaitu ujian mac dan peperiksaan pertengahan tahun.

    http://ycinfoexchange.blogspot.com/

    Terima Kasih..
    E-mail: yvonnechoo_sl@hotmail.com

    Yvonne

    ReplyDelete
  4. Cikgu dah lihat kertas Yvonne. Cuba klik
    " MENGESAN KESILAPAN DALAM PEPERIKSAAN " dalam blog ini. Komen jika ada yang Yvonne kurang pasti.

    ReplyDelete
  5. Hi Yvonne....

    Komen cikgu terhadap skrip jawapan Yvonne telah cikgu tukar ke "CONTOH SKRIP JAWAPAN CALON"

    ReplyDelete
  6. HI PELAJAR SEMUA....

    TERIMA KASIH KERANA MENGHUBUNGI CIKGU, CIKGU MINTA MAAF KERANA AGAK LEWAT MENJAWAB BEBERAPA PERSOALAN ANDA DISEBABKAN MASALAH SERVER DI TEMPAT CIKGU.

    BAGI PELAJAR SELAIN DARIPADA SMK TAMAN KOSAS, CIKGU HARAP PELAJAR DAPAT SERTAKAN NAMA DAN SEKOLAH ANDA BAGI SETIAP PERSOALAN YANG DIBERIKAN.

    TERIMA KASIH

    ReplyDelete
  7. Cikgu, saya sudah menghafal semua kata kunci and 36 nilai tapi saya hanya boleh mendapat 63 markah dalam moral. 60markah dari soalan struktur and 3 markah dari soalan esei

    ReplyDelete
  8. Hi Chan...

    Mungkin Chan tidak menjawab dengan formula yang betul.

    Cuba lawati post 'contoh skrip jawapan calon' dan lain-lain post cikgu yang berkaitan.

    ReplyDelete
  9. TQ TEACHER!!! U SAVED MY LIFE!!!

    ReplyDelete
  10. cikgu, tingkatan 4 sudah mempunyai 36 nilai untuk dihafal dan ia telah menjadi suatu beban kepada otak saya. tingkatan 5 ada berapa nilai lagi yang kena dihafal ?

    ReplyDelete
  11. Eugene...

    36 nilai ting 1 - 5 adalah sama. So.....cheer up...don't worry.....

    ReplyDelete
  12. cikgu..saya raj dari smk bandar sunway.blog yang cikgu menghasilkan ini amat berguna kepada saya untuk score dalam moral spm saya.tetapi setiap kali saya buat exam moral dalam sekolah saya mendapat markah yang rendah.saya tak tahu apa masalah saya.boleh cikgu memberi tips bagi saya utk saya score A dalam exam spm saya...... :)

    ReplyDelete
  13. Raj,

    Cikgu tak lihat kertas jawapan Raj. Jadi cikgu tak tahu apa masalah sebenar Raj. Bagaimana pun, cikgu cadangkan Raj layari semua post cikgu, baca juga comment2 dlm setiap post. Memang banyak sangat maklumat berguna yg boleh Raj kongsikan.

    CIKGU DOAKAN RAJ DAN RAKAN-RAKAN CEMERLANG DALAM SPM TERUTAMA DLM PENDIDIKAN MORAL

    ReplyDelete
  14. Hi semua pelajar...

    Sertakan nama pelajar dan sekolah setiap kali sebelum post komen supaya cikgu senang untuk greet ketika respond nanti

    ReplyDelete
  15. cikgu, saya rainie.
    saya hendak tanya, kata kunci tahun 2010 ada perubahan atau tidak?
    nama: rainie
    sekolah: smk doktor burhanuddin
    e-mail: rainie4493@hotmail.com

    ReplyDelete
  16. Hi Rainie....

    tiada perubahan bagi kata kunci. Cuma cikgu ingin ingatkan...bila menjawab soalan definisi pastikan MESTI sama seperti definisi asal.

    ReplyDelete
  17. sekolah lain sudah ada kata kunci yang baru, kami sangat keliru.

    ReplyDelete
  18. satu contoh yang kawan saya dari sekolah lain bagi saya ialah
    nilai rasional, kata kunci ialah
    - boleh berfikir
    -bertindak wajar

    ReplyDelete
  19. Hi Rainie...

    Jangan keliru dan susah hati. Sebenarnya sama sahaja. cuma yang sekolah kawan Rainie beri itu dalam bentuk yang sangat ringkas, dan yang cikgu sediakan itu dalam bentuk ayat lengkap. Terserah kepada Rainie untuk gunakan yang sangat ringkas atau yang cikgu sediakan itu.

    Cuma, jika gunakan yang sangat ringkas, pelajar perlu fikirkan perkataan yang sesuai untuk jadikan ayat yang memberi makna. Ayat yang tergantung/tidak memberi makna yang jelas, tidak akan diterima pemeriksa.



    Bagaimanapun....sekali lagi...terserah kepada pelajar untuk gunakan yang paling sesuai dengan pelajar

    ReplyDelete
  20. terima kasih, cikgu.
    cikgu telah banyak membantu saya...

    ReplyDelete
  21. cikgu , saya hendak tanya lagi.
    nilai kasih sayang terhadap keluarga:
    kata kunci yang saya ada :
    1. kasih/cinta/ sayang mendalam
    2. cinta/kasih/sayang berkekalan

    bolehkah saya menambah perkataan 'yang' ??
    contoh: mereka mempunyai perasaan cinta yang mendalam terhadap ahli keluarga.

    ReplyDelete
  22. Hi Rainie....

    Sudah semestinya boleh.....cuba lihat cadangan kata kunci yang cikgu berikan..(1kk ataupun 2kk)

    Apa yang Rainie berikan di atas...memang itulah yang sepatutnya. Ini bermakna Rainie dah semakin faham dan mahir. Bagus...well done...and tahniah...

    ReplyDelete
  23. HI PN NORAINI,
    SAYA SEORANG GURU YANG BARU MENGAJAR MORAL UNTUK PELAJAR SPM TAHUN INI. BLOG PN SANGAT MEMBANTU SAYA DALAM PNP SAYA. SYA INGIN BERTANYAKAN MENGENAI JAWAPAN BAGI SOALAN STRUKTUR. KEBIASAANYA PELAJAR SAYA AKAN MEMBERIKAN JAWAPAN YANG SEPERTI BERIKUT

    SOALAN: TIGA GADIS REMAJA DITANGKAP TERLIBAT DALAM KEGIATAN MAKSIAT.APAKAH NILAI YANG PATUT DIAMALKAN OLEH GADIS TERSEBUT

    JAWAPAN: HARGA DIRI. MEREKA PERLU MENJAUHKAN DIRI DARIPADA KEGIATAN MAKSIAT UNTUK MEMULIAKAN DIRI DAN MENJAGA MARUAH DIRI DAN KELUARGA.

    SOALAN SAYA IALAH ADALAH JAWAPAN INI SUDAH CUKUP UNTUK MEMBERIKAN MARKAH PENUH KEPADA PELAJAR TERSEBUT ATAU ADALAH TERDAPAT CARA LAIN UNTUK MEMPERBAIKI JAWAPAN PELAJAR TERSEBUT.

    TERIMA KASIH PN.

    ReplyDelete
  24. Hi...

    Tentu lebih bagus kalau saya tahu nama cikgu dan di mana cikgu mengajar.

    Mula-mula biar saya ulas soalan dahulu. Soalan di atas agak kabur kerana tiada markah dinyatakan.

    SOALAN: TIGA GADIS REMAJA DITANGKAP TERLIBAT DALAM KEGIATAN MAKSIAT.APAKAH NILAI YANG PATUT DIAMALKAN OLEH GADIS TERSEBUT

    Jika berdasarkan soalan ini, sebenarnya jawapannya ialah: NILAI HARGA DIRI. Itu sahaja. tiada penjelasan mahupun huraian.

    Bagaimanapun jika markahnya ialah 2, soalan sepatutnya seperti di bawah:

    TIGA GADIS REMAJA DITANGKAP TERLIBAT DALAM KEGIATAN MAKSIAT.JELASKAN 1 NILAI YANG PATUT DIAMALKAN OLEH GADIS TERSEBUT. (2 MARKAH)

    Cadangan cara menjawab:

    Bagi pelajar baik, gunakan formula di bawah:
    Ka+N.Gn+kk+I/T.
    (Karektor + Nilai.Ganti nama + kata kunci + Isu/Tindakan.)
    TIGA GADIS REMAJA PATUT AMALKAN NILAI HARGA DIRI. MEREKA PERLU ADA KEUPAYAAN DAN KEMAMPUAN UNTUK MEMULIA DAN MENJAGA MARUAH DIRI DAN TIDAK TERLIBAT DALAM KEGIATAN MAKSIAT.

    Bagi pelajar lemah, gunakan formula di bawah:
    N.Gn+kk.
    (Nilai.Karektor + kata kunci.)
    NILAI HARGA DIRI. TIGA GADIS REMAJA PERLU ADA KEUPAYAAN DAN KEMAMPUAN UNTUK MEMULIA DAN MENJAGA MARUAH DIRI.

    ReplyDelete
  25. happy teachers day!!

    ReplyDelete
  26. HI RESPECTED STUDENTS

    IT WOULD BE GOOD IF YOU COULD READ MY POSTS, THE COMMENTS FROM YOUR FRIENDS, AND MY COMMENTS BEFORE YOU ASK ANY QUESTION.

    THANK YOU

    ReplyDelete
  27. Hello teacher, my name is Suraj and im from Victoria Institution. I read the earlier posts and i saw a post from a girl called Rainie? She mentioned something about the change of definition. And you replied "tiada perubahan bagi kata kunci. Cuma cikgu ingin ingatkan...bila menjawab soalan definisi pastikan MESTI sama seperti definisi asal"

    Teacher, is the definisi asal what you gave above in your blog? Or is it just the keywords?

    Thank you,
    suraj
    V.I.

    ReplyDelete
  28. Hi Suraj...

    when the question ask for maksud, definisi, makna, or erti of a kata nilai, we must give the definition as I gave above with not even a single changes.

    ReplyDelete
  29. Semua blogger yang dihormati, saya hanya akan respon kepada comment-comment yang disertakan nama penuh blogger dan nama penuh sekolah sahaja. HARAP MAKLUM.

    ReplyDelete
  30. cikgu mcm mana...macam mana format unt menulis esei..

    ReplyDelete
  31. hello teacher,

    saya ingin nak tanya tentang nilai kepercayaan kepada tuhan boleh digunakan dalam soalan yang berkaitan dengan pencemaran alam sekitar?

    Fui Kun...

    ReplyDelete
  32. your name n your school first dear students....

    ReplyDelete
  33. my name is Fui Kun come from SMK Sri Sentosa.

    ReplyDelete
  34. Hi Fui Kun,

    saya ingin nak tanya tentang nilai kepercayaan kepada tuhan boleh digunakan dalam soalan yang berkaitan dengan pencemaran alam sekitar?

    Saya tidak galakkan langsung. Utk soalan ini, gunakan semua nilai berkaitan alam sekitar, tambah nilai perkembangn diri (bertanggungjawab, mematuhi peraturan dan undang-undang)

    ReplyDelete
  35. kohila kutty..is confident with this tips got from this page...

    ReplyDelete
  36. hai cikgu..saya ingin bertanya..perlukah saya menghafal seluruh definisi setiap nilai..atau saya hanya perlu menghafal kata kunci sahaja?

    ReplyDelete
  37. Hi Olsen...may I know which school are you from?

    ReplyDelete
  38. Hi Pn.Noraini, it's me Mohan (again, I am sure u are already accustomed vith me ) from SMK Lui Barat, N.Sembilan. Sorry to bother you but I have a question, is the way I answer this question correct ?

    1) Terangkan 2 nilai yang patut diamalkan oleh mereka yang menerima rasuah. (4m)

    My answer :

    i)Mereka patut mengamalkan nilai amanah. Mereka patut memiliki sikap bertanggungjawab yang boleh menimbulkan kepercayaan dan keyakinan orang lain.
    ii) Mereka patut mengamalkan nilai harga diri. Mereka patut mempunyai keupayaan dan keyakinan diri agar mampu memulia dan menjaga maruah diri dalam kehidupan.
    iii) Mereka patut mengamalkan nilai mematuhi peraturan dan undang-undang.Mereka sepatutnya menerima dan mematuhi peraturan dan undang-undang yang telah ditentukan tanpa mengira sesiapa dan dimana seseorang itu berada.

    This question asked for 2 nilai but i have aded a +1 nilai with the numbering "iii".

    2)Gambar menunjukkan Ali Bin Abu, pelajat 5 Amanah dari SMK Sentosa menerima Anugerah Tokoh Pelajar pada Majlis Anugerah Pelajar Cemerlang. Dia menerima anugerah itu kerana menunjukkan kesungguhan dalam bidang kurikulum dan kokurikulum serta sahsiah yang baik.

    (a)Nyatakan 1 nilai yg menjd dasar pemilihan Tokoh Pelajar.(1m)
    answer: Hemah tinggi.

    (b)Berikan maksud nilai dalam soalan "(a)" diatas.
    answer: Beradab sopan dan berbudi pekerti mulia dalam pergaulan seharian. {Here, judging to the question, need I mention Ali ? & IF my nilai in (a) is wrong, will (b) be wrong too?}

    This next question is a bit hard for me :

    3) Gambar menunjukkan poster kempen derma organ.
    (a)Terangkan satu nilai yang ditunjukkan oleh kerajaan dengan menganjurkan kempen tersebut.
    answer: Kerajaan menunjukkan nilai bertanggungjawab.Kerajaan mempunyai kesanggupan untuk memikul dan melaksanakan tugas serta kewajipan dengan sempurna dengan memberi kesedaran kepada orang ramai mengenai kepentingan menderma organ.

    Pn.Noraini,one of my problem is that I can memorize all the definitions but can't separate them as kata kunci when writing.From your blog page "kata kunci (1 kk)" is it possible to get full marks with only 4 sentences ? or do i have to use "kata kunci (2 kk)" for FULL marks ?

    ReplyDelete
  39. Oh dear ! Please forgive my typing errors, they just hide them selves very well ! only to reveal after I hit the "post comment" button...

    ReplyDelete
  40. Hai gain to you Mohan,

    All your answers are correct. Perfect. Do not worry if you cannot memorizes the kata kunci. To memorize the definition is even better, because you can use the definition for all the question, but not the kata kunci. You can score full marks with 4 sentences method for your essay Q. Use this formula: NILAI. WATAK + DEFINITION. CONTOH/HOW. CONTOH/WHY.

    All the best to you Mohan...

    ReplyDelete
  41. Thank you very much Pn.Noraini... =)

    ReplyDelete
  42. Hi Pn.Noraini, Its me Mohan from SMK Lui Barat, N.Sembilan.I have one more question...

    In my previous comment (above) for question 2)b)... if the question is as such, my answer is correct without mentioning "Ali". When (for what kind of question) must I mention "Ali" ? Is it when "Terangkan satu nilai yang diamalkan oleh Ali." is the anything else I should be careful about & notice in such question?

    ReplyDelete
  43. Mohan,

    when d Q ask u 4 d makna, maksud, erti, definisi of d nilai, never ever add anything else. Just the definition...nothing else...

    we must include the character when d Q ask u 2 bincangkan, jelaskan, huraikan d nilai

    ReplyDelete
  44. Oh I see... thank you Pn.Noraini !
    With great gratitude,
    Mohan
    SMK Lui Barat, Negri Sembilan.

    ReplyDelete
  45. Thanks so much for sharing your expertise with us. May God bless your kindness.

    ReplyDelete
  46. Hi Teacher. i having some problems here.
    Saya telah menghafal 36 nilai untuk matapelajaran pendidikan moral dan telah memahami tentang teknik menjawab kertas moral tetapi markah moral saya masih tidak mencecah 80. saya selalu guna nilai yang salah. so. how to solve it?

    ReplyDelete
  47. Hi JS14...before I could answer your question, I need to know which school are you from..

    ReplyDelete
  48. Kilang Eletronik Bagus:
    -memberi gaji dan cuti yang sama kepada kakitangannya tanpa mengira jantina.
    -menyediakan kemudahan rekreasi untuk pekerja
    -menjaga keselamatan pekerja wanita.

    Huraikan dua nilai yang ditunjukkan oleh pihak pengurusan kilang tersebut.

    My answer:

    Pihak pengurusan Kilang Eletronik Bagus mengamalkan nilai menghormati hak wanita.Mereka melindungi dan mengiktiraf wanita sebagai golongan yang mampu memberi sumbangan sebagai seorang pekerja.Contohnya, Kilang Eletronik Bagus menjaga keselamatan pekerja wanita mereka.Wanita merupakan golongan yang mampu menyumbang kepada pembangunan keluarga,masyarakat dan negara.Pihak pengurusan
    Kilang Eletronik Bagus juga mengamalkan nilai melindingi hak pekerja. Mereka menghormati,menghargai,dan mengiktiraf perkhidmatan, jasa dan sumbangan golongan pekerja dalam pembangunan negara. Contohnya, mereka menyediakan kemudahan rekreasi kepada pekerja mereka.Pihak pengurusan Kilang Eletronik Bagus turut mengamalkan nilai keadilan. Mereka mampu mengambil tindakan dan keputusan yang saksama serta tidak berat sebelah dalam memberikan gaji dan cuti kepada pekerja mereka.Contohnya, mereka memberikan gaji dan cuti yang sama kepada semua kakitangan tanpa mengira jantina.

    ReplyDelete
  49. Good day Pn.Noraini, It's me Mohan again from SMK Lui Barat, Negeri Smbilan. My marks for the essay questions never seem to exceed 6 or 7 out of 10. Above, I have posted a question about Kilang Eletronik Bagus and my answer for this question. I hope you can help me identify my weakness. Sorry for the trouble, but thank you Pn.Noraini...

    ReplyDelete
  50. Hi mMohan,

    The best nilai for the above question are: nilai keadilan, nilai menghormati hak wanita dan nilai bertanggungjawab.

    Nilai menghormati hak wanita. Pihak pengurusan Kilang Eletronik Bagus melindungi dan mengiktiraf wanita sebagai golongan yang mampu memberi sumbangan kepada negara.Contohnya Kilang Eletronik Bagus menjaga keselamatan pekerja wanita mereka. Ini kerana pekerja wanita adalah golongan yg lemah dn memerlukan perlindungan majikan. Seterusnya ialah nilai melindungi hak pekerja. Mereka menghormati,menghargai,dan mengiktiraf perkhidmatan, jasa dan sumbangan golongan pekerja dalam pembangunan negara. Contohnya, mereka menyediakan kemudahan rekreasi untuk pekerja. Ini supaya pekerja mendapat hak mereka dn dengan itu akan lebih semangat utk bekerja. Akhir sekali nilai keadilan. Mereka mengambil tindakan dan keputusan yang saksama serta tidak berat sebelah kepada pekerja mereka. Contohnya, mereka memberikan gaji dan cuti yang sama kepada semua kakitangan tanpa mengira jantina. Ini kerana semua pekerja berhak mendapat yg setara daripada majikan mereka.

    cikgu perhatikan mohan kurang 1 ayat bagi setiap nilai. kerana itu markah mohan kurang 3

    ReplyDelete
  51. okay.. no problem.. im from smk chung hua miri sarawak..

    ReplyDelete
  52. Hi JS14,

    Tahniah kerana bila sudah hafal 36 nilai, bermakna sudah tempah tiket utk dapat A. sebenarnya di dalam situasi/ransangan/soalan tersembunyi kata kunci utk sesuatu soalan.

    Contoh:

    1. ada perkataan alam, sungai laut, pokok, hutan, bukit - nilai dlm bidang alam sekitar

    2. ada perkatan ibu, bapa, anak, adik, kakak, abang, nenek, datuk, saudara mara, makcik dll - nilai dlm bidang kekeluargaan

    3. ada perkataan rakyat, negara, raja dll - nilai dlm bidang patriotisme

    4. ada perkataan akta, undang-undang, tangkap dll - nelai mematuhi peraturan dan undang-undang

    Begitulah seterusnya....all d best 3 u

    ReplyDelete
  53. ok.. terima kasih teacher.. i'll try my best.
    how about nilai dlm 'perkembangan diri', 'hak asasi manusia' dan keamanan dan keharmonian?
    ada wad perkataan?

    ReplyDelete
  54. Oh I see... I've never actually notice that. Thank you Pn.Noraini.

    Mohan
    SMK Lui Barat,
    Negeri Sembilan.

    ReplyDelete
  55. cikgu.. if 1 struktur want contoh.. can give others contoh? or the contoh must related to the question?

    ReplyDelete
  56. erm.. if 1 question 3 marks. that's mean need contoh right? that contoh must relate to the question? or can use other contoh?

    example-
    Ali merancang perbelanjaan dengan teliti setiap bulan. Beliau pasti akan menyimpan sebahagian gajinya untuk masa tuanya.

    Nyatakan 1 nilai yang diamalkan oleh Ali.
    -1) Ali mengamalkan nilai bertanggungjawab. Dia kesanggupan diri seseorang untuk memikul dan melaksanakan tugas serta kewajipan dengan sempurna untuk menyimpan sebahagian gajinya untuk masa tuanya. Contohnya, Ali menyimpan sebahagian gajinya.

    2) Ali mengamalkan nilai bertanggungjawab. Dia kesanggupan diri seseorang untuk memikul dan melaksanakan tugas serta kewajipan dengan sempurna untuk menyimpan sebahagian gajinya untuk masa tuanya. Contohnya, Abu mematuhi undang-undang sekolah dengan berpakaian kemas seperti seorang pelajar yang bertanggungjawab.

    answer 1 correct or answer 2?

    ReplyDelete
  57. Hi JS14,

    erm.. if 1 question 3 marks. that's mean need contoh right? that contoh must relate to the question? or can use other contoh?

    1. NILAI + DEFINISI/KATA KUNCI + CONTOH.
    2. NILAI + DEFINISI/KATA KUNCI + HOW.
    3. NILAI + DEFINISI?KATA KUNCI + WHY.


    Ali merancang perbelanjaan dengan teliti setiap bulan. Beliau pasti akan menyimpan sebahagian gajinya untuk masa tuanya.

    Huraikan 1 nilai yang diamalkan oleh Ali. (3 markah)

    1. NILAI KESEDERHANAAN. ALI BERSIKAP TIDAK KETERLALUAN DALAM MEMBUAT PERTIMBANGAN DAN TINDAKAN SAMA ADA DALAM PEMIKIRAN, PERTUTURAN ATAU PERLAKUAN TANPA MENGABAIKAN DIRI DAN ORANG LAIN. CONTOHNYA ALI MERANCANG PERBELANJAAN DENGAN TELITI SETIAP BULAN.

    2. NILAI KESEDERHANAAN. ALI TIDAK KETERLALUAN DALAM PEMIKIRAN DAN TINDAKAN, TANPA MENGABAIKAN KEPENTINGAN DIRI DAN ORANG LAIN. INI DILAKUKAN DENGAN CARA MERANCANG PERBELANJAANNYA DENGAN TELITI SETIAP BULAN.

    3. NILAI KESEDERHANAAN. ALI TIDAK KETERLALUAN DALAM PEMIKIRAN DAN TINDAKAN TANPA MENGABAIKAN KEPENTINGAN DIRI DAN ORANG LAIN. INI SUPAYA BELIAU ADA SIMPANAN MASA TUANYA.

    ReplyDelete
  58. Hello Pn.Noraini. I would just like to ask about the essay section of the P.Moral paper... should our answers be in paragraphs? Meaning to say 'satu nilai satu perenggan' langkau sebaris dan mulakan perenggan baru untuk nilai seterusnya?

    Mohan
    SMK Lui Barat, N9

    ReplyDelete
  59. hi mohan,

    I've been answering this question for so many time actually. it is not wrong if you answer in paragraphs, but it would benefit you more if you write in 1 paragraph only

    ReplyDelete
  60. Hello Pn Noraini,
    I'm Khye Yang from Penang Free School..
    can teacher help me?
    sometimes i dont really know how to find the isu for my essay and soalan struktur...thanks

    ReplyDelete
  61. Hi Khye Yang

    now you can forget about finding the isu. use the following formula

    Nilai ______ . watak + definisi/kata kunci .

    ReplyDelete
  62. My name is KKH from 4sc4,ty for the "kata kunci" because it's hard to find in the moral textbook :)

    ReplyDelete
  63. hi cikgu noraini..saya geetha dr smksb...saya nak tahu ade perubahan x untuk skema pemarkahan utk kertas pend.moral

    ReplyDelete
  64. Hi Geetha, mula-mula boleh tak tolong beri tahu cikgu maksud SMKSB?


    tiada siapa yang tahu sistem penandaan. Hanya pemeriksa kertas sahaja yang tahu, dan mereka telah pun tanda tangan perjanjian simpan rahsia. Bagaimana pun belajarlah dan berlatihlah menjawab seperti biasa. Ini kerana jika ada apa-apa perubahan semua negeri akan dimaklumkan.

    ReplyDelete
  65. Hello Pn.Noraini, Its me Mohan from SMK Lui Barat, N.Sembilan again. It's been a long time since I commented on your blog. I have one question for you...

    11) Yang berikut merupakan prisip Rukun Negara :

    Kepercayaan Kepada Tuhan
    Kesetiaan kepada Raja Dan Negara
    Keluhuran Perlembagaan
    Kedaulatan Undang-Undang
    Kesopanan Dan Kesusilaan

    Berdasarkan prinsip-prinsip rukun negara diatas, terangkan DUA nilai yang harus diamalkan oleh setiap rakyat Malaysia untuk menjaga kedaulatan negara.

    My answer :

    (I used your 1kk, 4 ayat method) { Nilai + Definisi & pelaku + Contoh + Why }

    Nilai yang harus diamalkan oleh setiap rakyat Malaysia ialah nilai cinta akan negara. Setiap rakyat Malaysia harus mempunyai perasaan sayang dan bangga kepada negara serta meletakkan kepentingan negara melebihi kepentingan diri untuk menjaga kedaulatan negara. Sebagai contoh, setiap rakyat Malaysia harus mengamalkan kelima-lima prinsip rukun negara dan menjadikannya pegangan hidup. Hal ini supaya, kedaulatan negara kita terus kekal selama-selamanya. Nilai yang harus diamalkan oleh setiap rakyat Malaysia ialah sanggup berkorban untuk negara. Setiap rakyat Malaysia harus mempunyai kerelaan melakuan atau menyerahkan sesuatu termasuk nyawa sebagai tanda kebaktian untuk negara. Sebagai contoh, setiap rakyat Malaysia haruslah bersedia berkorban untuk negara jika diancam musuh. Ini supaya kedaulatan negara kita sentiasa terpelihara.Nilai yang harus diamalkan oleh setiap rakyat Malaysia ialah hidup bersama secara aman. Setiap rakyat Malaysia harus hidup berbaik-baik antara satu sama lain dengan mengutamakan kedamaian dan keharmonian hidup tanpa mengira agama, bangsa dan budaya demi menjaga kedaulatan negara.

    How many marks would you give for this essay Pn.Noraini ? Because I'm not too sure about it. I hope to receive your reply A.S.A.P. 10Q.

    ReplyDelete
  66. Hi Mohan,

    Your first and second nilai are correct, but your third nilai is wrong. anyway you still get 10 marks. You see how important it is to give 1 extra answer.

    Anyway the shorter version of your answer is like this:

    Nilai cinta akan negara. Setiap rakyat Malaysia harus mempunyai perasaan sayang dan bangga kepada negara serta meletakkan kepentingan negara melebihi kepentingan diri. Contoh, setiap rakyat Malaysia harus mengamalkan kelima-lima prinsip rukun negara dan menjadikannya pegangan hidup. Ini supaya, kedaulatan negara kita terus kekal selama-selamanya. Seterusnya nilai sanggup berkorban untuk negara. Setiap rakyat Malaysia harus rela menyerahkan nyawa sebagai tanda kebaktian untuk negara. Sebagai contoh, setiap rakyat Malaysia haruslah bersedia berkorban untuk negara jika diancam musuh. Ini supaya kedaulatan negara kita sentiasa terpelihara. Akhir sekali nilai hemah tinggi. Kita harus Beradap sopan dan berbudi pekerti mulia dalam pergaulan seharian. Contohnya kita bersopan terhadap guru kita. contoh seterusnya kita menjaga tata susila bila berada sesuatu majlis rasmi.

    All in all....your way of answering is correct. do not worry...keep it up..and all the best

    ReplyDelete
  67. Hello Pn.Noraini, it's me Mohan again from SMK Lui Barat,N.Sembilan. Thank you so much for your reply.

    Anyway, I would still like to ask you, in my essay using the formula { Nilai + Definisi & pelaku + Contoh + Why } the 'Why' can be replaced with A SECOND CONTOH ? Meaning to say that "Nilai + Definisi & Pelaku + 1st Contoh + 2nd Contoh" ??? Oh and thanks a bunch Pn.Noraini. You have really been a help to me. THANK YOU ! words can't be enough to express my gratitude. Hopefully I have your blessings with me throughout the SPM exam and especially on the P.Moral day.

    ReplyDelete
  68. Hi Mohan,
    Yes you are right. You can either use these method:

    1. Nilai X. watak+definisi. contoh. why.
    2. Nilai X. watak+definisi. how. why.
    3. Nilai X. watak+definisi. why. why.
    4. Nilai X. watak+definisi. contoh. contoh.

    You and all the Pendidikan Moral Paper candidater throughout malaysia have my blessings...good luck and may you all excel, all of you my angles...

    ReplyDelete
  69. Hello Pn.Noraini, I'm LWJ from Kwang Hua school. I would like to ask whether the contoh from the questions can be used as our contoh? And for the KBKK question, if the question is 4 marks but given only 2 answer space, each answer must have two sentence like answer + supporting idea? Or just 1 sentence with two points?

    Tq for the kk, i really have probs finding them b4 that.

    ReplyDelete
  70. Hi LWJ,

    yes you can use the contoh/situation from the soalan as your contoh/huraian in your answer.

    the easy way is that the marks determine the number of the sentences. 4 marks = 4 sentences. so each answer needs 2 sentences.
    example: tidak bercampur dengan rakan-rakan yang nakal. Ini supaya saya tidak mengikut sikap negatif mereka.

    ReplyDelete
  71. I LWJ again, thank you.. i gt anothet question, for example the question tells us to give 1 nilai(3m) diamalkan oleh Ali, can i giv 1st answer like nilainya ialah amanah without mentioning the watak , then the second line i only mention the watak + kk ? And also the watak of the contoh should according to the question or we can put others like we instead of Ali(from the question)?

    Sorry for bothering you at this late night..

    ReplyDelete
  72. LWJ, please use this formula:

    Nilai. watak+KK. huraian(contoh/how/why).

    Nilai amanah. Ali ada sikap bertanggungjawab yang menimbulkan kepercayaan dan keyakinan orang lain. Contohnya Ali tidak tidur pada waktu bekerja.

    ReplyDelete
  73. salam pn noraini

    saya cikgu zahar dr smk bawang assan, sibu, sarawak....
    blog cikgu sangat2 menbantu saya dan para pelajar saya...
    terima kasih diucapkan... harap akan terus kekal untuk membimbing kami yang masih lagi dahagakan ilmu pendidikan moral dari cikgu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kembali...inshaAllah...selagi ada daya, akan saya teruskan

      Delete
  74. Cikgu,saya tidak pernah menghafal nilai tetapi markah p.moral saya tinggi,pelik :O!

    ReplyDelete
  75. Cikgu nak tanya sikit. Format dari guru p.moral saya ini adakah betul?


    Soalan Struktur (Huraikan/Jelaskan/Terangkan) = Nilai X. Watak+ Full Definisi

    Soalan Esei: Nilai X. Watak+Definisi. Kata Kunci 1+ How. Kata Kunci 2+ How

    Thanks,
    Jason

    ReplyDelete
  76. Cikgu, kami dibenarkan memberi satu jawapan ekstra bagi setiap soalan pendidikan moral, betulkah? Cth, berikan 2 nilai. Saya boleh tulis 3 nilai? terima kasih.

    ReplyDelete
  77. Salam cikgu, saya Elsie dari SMK Puteri Titiwangsa. Moral selalunya subjek yang dapat saya kuasai dan bagi peperiksaan bulanan 1 dan pertengahan tahun, saya dapat 90+, tetapi guru baru yang telah mengambil alih kelas saya telah memberi saya 67 dalam peperiksaan akhir tahun. Setiap kali saya bertanyakan kenapa, dia kata jawaban saya "tiada dalam skema" biarpun rasional. Kalau rasional, tetapi tiada dalam skema, tak boleh dibahaskan ke, cikgu?

    ReplyDelete
  78. Cikgu..blog cikgu memang membolehkan saya yang berkosong kepala sebelum melawat blog ini terdedah kepada kesemua nilai dalam masa beberapa jam..teruskan usaha

    ReplyDelete
  79. Cikgu boleh ke kalau saya emailkan pada cikgu kertas pendidikan moral saya untuk cikgu semak..? saya dapat markah tinggi untuk setiap kali peperiksaan moral..dan ini merisaukan saya kerana takut cara guru p.moral saya menanda adalah salah.. jadi saya ingin memohon jasa baik cikgu untuk menyemak kertas tersebut . tlg berikan saya email id cikgu..

    ReplyDelete
  80. Tokai Cermerlang

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekolah sampah /029 pokai

      Delete
  81. jason lim-facebook account-contact me

    ReplyDelete
    Replies
    1. maleh,come fight wth me

      Delete
    2. Beyong LCC~
      contarct him

      Delete
    3. comon lets fight!!!

      Delete
  82. Fuck You ALLLLLLL

    ReplyDelete
  83. @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

    ReplyDelete
    Replies
    1. diam lah cibai puki bo lanjiao

      Delete
    2. ======================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================

      Delete
  84. Selamat Petang cikgu
    Cikgu blh tlg saya x...apa kaedah menghafal nilai
    Saya mempunyai masalah dlm menghafal nilai
    Blh cikgu bantu saya

    ReplyDelete
  85. Cikgu, tolong mengajar saya untuk menghafal nilai2 tu dgn cara ug mudah..sbb saya amat keliru dgn nilai2 tu kerana banyak sangat :( misalnya dlm moral soalan2 senang atau susah ah cikgu?

    ReplyDelete

 

Rakan Blog Pendidikan Moral

My Blog List

  • 24 NOVEMBER 2010 - Takde mood. Rasa melancholic je. Tak happy...makan pn tak mau... Teringat pula kisah rakan di tempat kerja. Kehilangan suami secara tiba-tiba. Tanpa tanda....
    3 years ago
  • SMK TAMAN KOSAS, AMPANG, SELANGOR - Program Sekolah Selamat sememangnya menjadi kemestian bagi semua sekolah di Malaysia. Pada tahun 2009 saya telah ditugaskan sebagai penyelaras bagi Progr...
    4 years ago
  • JAMUAN AKHIR TAHUN 09 - Nampaknya ahli Persatuan Moral menjadikan tradisi mengadakan jamuan akhir tahun pada tarikh hari lahir cikgu. Sayang betul pelajar-pelajar cikgu pada cikgu...
    5 years ago